Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, İspanya’nın Fas’taki toprak parçası Melilla sınırında en az 37 göçmenin hayatını kaybettiği faciada, iki ülke yönetiminin de göçmenlerin ölümünden sorumlu olduğunu ve olayı örtbas ettiğini savundu.
24 Haziran’da yaşanan olayda çoğu Sudanlı 2 bin göçmen, Melilla sınırındaki 10 metrelik tel örgüleri geçmeye çalışmıştı.
Göçmenlerin ölümünde geçişleri durdurmak için şiddet kullanan Faslı ve İspanyol güvenlik görevlilerinin de rolü olduğu öne sürüldü.
Tanık ifadelerinin, videoların ve uydu görüntülerinin değerlendirildiği raporda, söz konusu ölümlerin aslında önlenebileceğine dikkat çekildi.
Ayrıca olaydan önceki süreçte de Faslı güvenlik güçlerinin göçmenlere saldırıda bulunduğu iddia edildi.
Adı Salih olarak paylaşılan 27 yaşındaki Sudanlı göçmen, İspanyol polisinin kendilerine karşı gözyaşartıcı sprey kullandığını, Faslı güvenlik güçlerinin de taş fırlattığını öne sürdü.
Yaralananlara zamanında tedavi sağlanmadığı, bazı kişilerin 8 saat güneş altında beklemek zorunda kaldığı ve Kızılhaç ekiplerinin bölgeye erişiminin engellendiği de savunuldu.
Raporda buna ek olarak Fas’ta hapse atılan göçmenlerin çekiç ve sopalarla baygınlık geçirene kadar dövüldüğü iddia edildi. 500 yakın kişinin ülkenin çok uzak noktalarına götürülüp yol kenarında terk edildiği de belirtildi.
Örgütün genel sekreteri Agnes Callamard, olayın üstünden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen iki tarafın da sorumluluk almayı reddettiğine dikkat çekti.
Callamard, insan hakları ihlallerine karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
Bu durum, örtbas ve ırkçılık kokuyor. Can yakan yaralara tuz basıyor. İki hükümet de o gün yaşananların bir daha gerçekleşmemesi için olaya dair gerçeğin ortaya çıkarılmasından ve adaletin sağlanmasından sorumlu.
İspanya ve Fas hükümetleri, olayda ölü ve yaralı sayısına dair açıklama yapmadığı gibi ön soruşturma raporlarının sonucunu da paylaşmadı.
Fas İnsan Hakları Derneği, 7 Ekim’deki açıklamada gözaltına alınan 18 Sudanlı ve Çadlı göçmene üçer yıl hapis cezası verildiğini bildirmişti. Nador Mahkemesi daha önce de olaylarla ilgili davada yargılanan 12 göçmene üçer yıl, 33 göçmene de 11’er ay hapis cezası vermişti.