ORHAN AKKUŞ / HABERDAR – Siyasetçilerin internette özgürlükleri sınırlandırma girişimlerine karşı yine internet kendi çözümünü üretti. VPN de özellikle AKP’nin sosyal paylaşım ağlarını kapatma girişimleri sonrasında hayatımıza girdi. Yasaklanan sitelere ve twitter hesaplarına girererek erişim sağlamamıza yarayan VPN, son dönemde peşpeşe getirilen kapatma kararları sonrasında hızla yaygınlaştı.
Vpn (Virtual Private Network) nedir?
VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar.
İletilen bilgi, bu tünel içinden şifreli olarak karşı ağa bağlandığı için dışarıdan bakıldığında hiç bir bilgi görüntülenemez.
Peki hiç kimse bu tünelin içinden geçen bilgiyi göremez mi?
Alanında uzman ve konuya hakim güvenlik uzmanları, şifreli veri aktarıldığını görür ancak içeriğinin ne olduğunu anlayamaz.
VPN ile izimi kaybettirebilir miyim?
VPN sizi ağ üzerinde görünmez olmasa da anlaşılmaz hale getirir. VPN hizmetlerinde, hizmet sağlayıcınız tarafında çeşitli kayıt sistemleri kullanılıyor ve aslında kayıt altında olmuş oluyorsunuz.
Bu kayıt sistemleri ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Yani hizmeti sağlayan şirketin ülkesine ve yasalarına göre kayıt tutulup tutulmayacağı belirleniyor.
Mesela proxy.sh bir vpn sağlayıcı firma. Ve kendileri “non-logging” yani Log kayıtlarını tutmadıklarını söylüyorlar. Aynı şekilde vpnbook adlı firmada Log tutmadığını söylüyor.
Şunu da hatırlatmak gerekir ki; Hide My Ass en büyük VPN sağlayıcılarından bir tanesi ve Log tutmadığını söylediği zamanlarda Sony’e gerçekleştirilen siber saldırıların kendi ağlarının üzerinden geçtiğini mahkemeye bildirmişti. Yani bu log tuttuğu anlamına geliyor.
ÜCRETSİZ VPN GÜVENLİ Mİ?
Kişisel görüşüm ücretsiz verilen hizmetlere güvenmemek yönünde. Çünkü günümüz bilişim dünyasında herkes veri toplama derdinde. Dolayısıyla aslında bir VPN hizmeti aldığınızda ki bu birde ücretsiz ise illaki sizin verilerinizi değerlendirecektir.
30 gün ücretsiz kullanıp sonra bir paket almak isterseniz eğer size önereceğimiz profesyonel VPN firmalarını şu şekilde listeleyebiliriz;
1 – Spotflux Lite ( Chrome’a Tarayıcı Eklentiside Mevcut. İndirme hızı 6.5Mb.)
2 – Tunnel Bear ( Benim en çok sevdiğim VPN, Ücretsiz kullanımlar ise aylık 500MB ile sınırlı. İndirme hızı 12 Mb.)
3 – Cyber Ghost
4 – Private Tunnel (Üye olmanız halinde bu üyeliği istediğiniz cihazda kullanabiliyorsunuz.İndirme hızı 10 Mb.)
5 – Hotspot Shield ( Reklamsız kullanmak istiyorsanız Pro. üyelik ile hızlı bir kullanım sağlarsınız. İndirme hızı 6.5Mb.)
MOBİL CİJHAZLAR İÇİN VPN
Yukarıda listelemiş olduğumuz servisleri mobil cihazınızda ve tabletinizde kullanabilirsiniz. Bunların yanında sizlere önerebileceğim VPN “psiphon” dur. Reklamsız hızlı ve ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Psiphon, BestVPN tarafından en iyi VPN çözümü olarak önerilmiş. Ayrıca, açık kaynaklı (open-source) bir proje olduğu için, güvenilirlik konusunda kafanız kurcalanıyorsa kodlarını incelyebilirsiniz.
Soru ve önerileriniz için mail atabilirsiniz.
KAYNAK: HABERDAR
orhan@haberdar.com – @OrhanAkkus