HABERDAR – 4.5 hakkında açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım, hız arttıkça faturanın da kabaracağını belirterek, “Gençlere bir uyarımız; burada hız çok yüksek, bir yandan da cepleri yakabilir. Yine de tedbirli olmakta fayda var. Çeşitli kademeler var, bu kademelere dikkat etmemiz lazım” ifadesini kullandı.
Bu gece itibariyle geçilecek olan 4.5G ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
Yarın Türkiye’nin her yerinde 81 vilayetinde sınırlı da olsa 4,5 G hizmetini vatandaşlar alabilecek. Halen faal 4650 civarında istasyon var ayrıca aktif hale getirilmek üzere 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda süratle yayılacak. 2023’e geldiğimizde 4,5 G yüzde 95’i kapsayacak hale gelecek. Bugünden yarından her tarafta 4,5 G çekecek diye düşünülmesin. Bunun zamana ihtiyacı var. Bütün 780 bin kilometrekarede peyderpey yapılacak altyapıyla beraber çekim gücü, hızı ifade ettiğim oranda artmış olacak. Hız artırımın sadece verilerin hızlı bir şekilde gönderilmesi, alınmasına faydası yok; asıl faydası ekonomiye, büyümeye, kalkınmaya. Zaman artık paranın önüne geçti. Dolayısıyla zamanında elde edilemeyen bilgi, erişilemeyen bilgi sizi birçok fırsatı kaçırmanıza sebep olabilir. O bakımdan hız artışın yanında ekonominin daha fazla büyümesi, kalkınma hedeflerimizin daha kısa zamanda gerçekleştirilmesi ve gelişmiş dünyaya entegrasyonumuzun sağlanması bakımından da önemli bir adımdır. Bu 4,5 G ile ilgili süreç geçtiğimiz yıl içinde hızlandı ve Ağustos ayı içerisinde ihalesi gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak KDV’si ile birlikte Hazine bu 4,5 G ihalesinden 4 milyar Euro bir kazanç elde etti, yaklaşık 13 katrilyonluk bir kaynak temin etti. Bunlar sağlıkta, eğitimde altyapıda vatandaşın hizmetinde kullanılacak kaynaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanımız titiz bir çalışma yaptılar. Mevcut iletişim sektörünün Türkiye’deki durumu dikkate alınarak nasıl ortaya koyarak en adaletçi şartları ortaya koyarız. Güzel bir yarışmayla bu süreç tamamlandı.
4,5 G NE KADAR DA KAZIKMIŞ DİYE ŞİKÂYETLER OLMASIN
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yenileşme ve iyiliştirmeye 4,5 G’nin büyük faydası olacak. Daha fazla araştırma, geliştirme operatör ve mühendisler istihdam edilecek. Bu teknolojinin yerlilik payını bir yandan arttırmakla diğer yandan da millileştirilmesi yönünde de bilgi iletişim sektörüne ciddi bir katkı sağlanacak. Bu da bizim bildiğimiz ama vatandaşın günlük hayatında yaşayarak hissettiği diğer bir faktör olarak gözükmektedir. Bizim önemli bir deyimimiz var ulaşımda hız felaket, bilişimde iletişimde hız berekettir. Bunun bir adım sonrası 5 G’dir. Bununla ilgili 2013 yılında başlayan çalışma var. Türk Telekom, Netaş ve Aselsan gibi teknoloji şirketlerimizin ortaklaşa yaptığı, Bakanlığımızın ve Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın desteklediği Ulak projesiyle inşallah daha fazla yerli katkıyla başarmış olacağız. Birkaç yıl içerisinde burada ciddi bir sonuç alacağız diye düşünüyorum. 4,5 G ülkemize milletimize hayırlı olsun. Gençlere bir uyarımız; burada hız çok yüksek, bir yandan da cepleri yakabilir. Yine de tedbirli olmakta fayda var. Çeşitli kademeler var, bu kademelere dikkat etmemiz lazım. En yüksek hızı seçersek 3,5,8,9 gibi kategoriler var. Bunların seçimi vatandaşa bırakılıyor. Vatandaş şunu bilmesi lazım; ne kadar süratle gidersek o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası yüksek olur. Bunu kendilerini ayarlayacak. Para, zaman önemli diyorlarsa ortalama hızları tercih etsinler. Benim zamanım çok, para fazla gitmesin diyorsak, daha alt seviyedeki bir hızı seçmelerinde fayda var. Sonunda fatura önlerine gelince ‘4,5 G de ne kadar kazıkmış’ diye bir şikâyet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine, yorganına göre ayağını uzatsın diyoruz. Hızı en yüksekten de kullanabilirsiniz, ama kota; kullanacağınız miktara sınırlama getirirseniz o zaman bütçede bir şaşma olmaz. Çok hızlı hizmetin, sınırsız kullanımın çok yüksek bedeli var, işin özü bu. Ya hızdan fedakârlık yapacağız ya da hızı istediğimiz kadar kullanıp, kullanım miktarını sınırlandıracağız.
SORULAR VE CEVAPLAR
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK
Dünya ekonomosi küçülmesine rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. İstikrarsızlık Suriye, Irak’ta varolmasına rağmen Türkiye istikrar içinde güçlü siyasi iktidarla büyümesine devam ediyor 2016’da bu büyüme diğer yılın dilimlerinde de devam edecek. Türk Milleti dinamik, üretken ve Türkiye’nin geleceğine inşa etme yolunda 2023 hedeflerini gerçekleştirme adına aralıksız, kesintisiz çalışmaya millet olarak devam ediyoruz. Zaman zaman Güneydoğu’da terör her ne kadar bizim enerjimizi azaltmaya çalışsa da bunlar gelip geçici şeyler. İnşallah bu sorunları da ülkemizi, milletimizi kurtarmak için canla başla güvenlik güçlerimiz mücadelesini sürdürüyor. Büyümenin devam etmesinin arkasında önemli bir neden daha var. Bilişimdeki bu gelişmeler, bu hizmetler büyümeye ivme oluyor. Normal büyüme bir kat destek veriyorsa bilişim alanındaki katkı 10 kata kadar çıkabiliyor. Toplam ekonomi içindeki payını dikkate alırsak büyümeyi neredeyse 1.8 kat kadar arttırmaya vesile oluyor. Hem kendi adına hem de genel büyümeye katkısı var. Bundan sonraki yatırımımızı geleceğe, bilişime, teknolojiye yapacağız. Emeklerimizin bire bir değil 1’e 10 kat alacak şekilde yansımasını yapacağız.
AKILLLI TELEFONLAR TÜRKİYE’DE DE ÜRETİLECEK
Akıllı cihazlar şu anda 48 milyon civarında abone sayımız var. Mobil abone sayımız 74 milyon civarında. Bu cihazların ne kadarı akıllı cihaz? Mevcut akıllı cihazların yakını doğrudan 4,5 G’yi kullanabilecek diyebiliriz. Diğer kısmı için de tabii ki yeni cihaz gerekecek. Biz bu akıllı cihazlara ülke olarak büyük paralar ödüyoruz. Bu yüzden 4,5 G’de yerli ve millileştirme konusuna özel bir önem verdik. Özellikle araştırma geliştirme labratuvarlarının kurulması, bu konuda araştırmacıların istihdam edilmesi bu ihalenin ön şartlarından bir tanesiydi. Bunu BTK kurulumuz titizlikle izleyecek, denetleyecek. Bir yandan da cep telefonlarının yerli katkı payı daha da artacak şekilde Türkiye’de imal edilmesi konusunda da tedbir alacağız.
2023’TE 4,5 NÜFUSUN YÜZDE 95’İNİ KAPSAYACAK
Bütün şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren çekebilecek. Benim bahsettiğim 780 bin kilometrekare, bütün Türkiye sathında çekmesidir. 500 insanımızın yaşadığı, 250 kişinin yaşadığı beldelerden büyükşehirlere kadar her taraftan çeker hale gelmesi zaman alır. Ama şehir merkezlerinde mutlaka çekecek. Yıl yıl nerede, hangi ilde hangi hizmet verilecek, son tarih 2023. Bu tarihte yüzde 95’i kapsamış olacak.
4,5 G YILSONUNDA BÜTÜN ŞEHİRLERİ KAPSAYACAK
Bir oran veremiyorum. Faal olarak ne kadar baz istasyonu var; 4 bin 650. Şu anda aktif hale getirilecek baz istasyon 13 bin civarında. Dolayısıyla kullanılmaya başladığı andan itibaren bu yılsonuna kadar şehirlerin tamamında çekmiş olacak. Bu da nüfusun yüzde 85’i demektir. Eşit miktarlarda her yıl artmıyor. Türkiye’de şehirleşme çok hızlandı son 10 yılda. Kırsalda yaşayan nüfusumuz yüzde 10 civarına düştü. Şehir merkezlerinde çekmesi bu yılsonunda hizmet gerçekleştirilmiş olacak.
4,5 G’den bağımsız olarak siber saldırılarda bütün dünyada artış var. Bu bilişim ve ürünlerinin daha fazla kullanılması, insanlar sadece birbirleriyle konuşuyordu, şimdi nesnelerin interneti önüne geçti. Canlı cansız herkes birbirine internetle bağlanacak. Nerede fazla internet var orada o kadar güzel hizmetler var bir de zararlı girişimler var. İkisi beraber gelişiyor. Bir yandan hız artışının konforunu yaşıyorsunuz bir yandan aklınıza gelen her türlü hizmeti cep telefonunuzdan almaya başlayacaksınız. Evdeki oda sıcaklıklarını kontrol edeceksiniz. Buz dolabının içinde ne eksik ne fazla onları görebileceksiniz. Bir yere gideceksiniz, cep telefonunuz size o toplantıyla ilgili trafik durumu nasıl, ne zaman çıkmanız gerekiyor, geç kalmamanızla ilgili her türlü bilgiyi verecek. Hız arttıkça buradaki hizmet kalitesi ve çeşitliliği artıyor. Ama siber saldırı ve siber tehditler de artıyor. Bunlara da tedbir alınması gerekiyor. Korkulacak bir şey yok. Bilişimin, iletişimin olduğu her yerde herkes birbirine saldırır. İletişim trafiğinin içinde az da olsa kötü niyetliler var. Bizim görevimiz o kötü niyetlileri tespit edip, trafikten men etmek. Hız artınca daha çok trafik olacak daha çok kötü niyetliler olacak. Kurumlar tedbirlerini alıyorlar. Sadece siber saldırılara karşı tedbir almak da yetmez, siber caydırıcılığa da ihtiyaç var. Onun için gereken çalışmalar yapılıyor.
Kırsal kesime, köylere falan yansıması zaman alacak. O zamanın son tarihi 2023. Ama o tarihe kadar beklemeyecekler. Peyderpey yapılacak. BTK yıllık planlara bakacak, gerekli yatırımlar yapılıyor mu, yapılmıyorsa gerekli yaptırımlar var. Bunlar birbirleriyle deliler gibi yarışıyorlar. Bizim bir şey dememize lüzum yok. Birisi bir adım geride kaldı mı telaşlanıyor bütün enerjisini kullanarak depara geçiyor, öne geçmeye çalışıyor. Sektör kendi içinde yarış dışı kalmamak için gayret ediyor. Bu bizim işimizi kolaylaştıran bir şey.
Bir işi yapacağız o işe yönelik üç tane baz istasyonu kuruluyor. Bunlar birçok yönden ülke için kayıp. Görsel kirlilik oluyor, atıl yatırım oluyor. İşletmesinde birtakım sorunlar yaşanıyor. Bizim evvelki yıl başlattığımız bir proje var. Kapsama alanı olmayan yerleşim yerinde ortak altyapı kullanım mecburiyeti getirdik. Bu mecburiyete göre evrensel hizmet fonundan da destek vererek bu altyapı kuruldu. Bu bir adımdı. 4,5 G’de de kırsal kesim için bunun aynısını devam ettireceğiz. Diğer adım da baz istasyonlarının daha verimli kullanılması, kaynak israfının önüne geçilmesi için önümüzdeki günlerde BTK bir çalışma yapıyor. Bundan daha önemli olan fiber altyapısı. Biz 2003’de 80 bin kilometre ağımız vardı şimdi 260 binin üzerine çıktı. Gelecek yıllardaki iletişim trafiğini dikkate aldığımızda bu yetmeyecek. Onun için mutlaka fiber altyapısını geliştirecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Bu noktada bazı yasal karşılıklar var. Yasal anlamda yerel yönetimlerle, BTK, Bakanlığımız yetkileri arasında bazı uyuşmazlık görüyoruz. İmar Kanunu’nda görüyoruz Bunları gözden geçireceğiz ve bu yıl itibarıyla fiber yatırımına çok fazla izin vereceğiz. Bundan sonraki yıllarda da iletişim yollarına daha fazla yatırım yapacağız.
Nüfusun 10 binin altında olan yerlerde ortak yatırım şartı getiriyoruz. İlçelerde, beldelerde, köylerde herkes ayrı ayrı baz istasyonu kurmayacak. Bir tane kurulacak ondan herkes hizmet alacak. Fiberdeki model şöyle olacak. Bir, engelleri kaldıralım, kuralları açık ve net koyalım, kim ne kadar yaparsa yapsın. İkinci model burada da belki hepsinin kullanımına açık olacak ortak bir yapılanmayla ilgilidir. Bunların zorlukları var kolaylıkları var. Mevcut geldiğimiz noktada uygulanabilir hangisiyse onunla devam edeceğiz.
KAYNAK: HABERDAR