Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osman Kavala’nın tutukluğuyla ilgili açıklama yapan 10 büyükelçiyle ilgili talimatı sonrası Batı ile yaşanan krizi ele alan makalede, Erdoğan’ın “Türkiye’yi siyasi ve ekonomik krize sürüklediği” öne sürüldü.
Makalede, “Diplomatları devirmek için son zamanlarda yapılan bir tehdit, dikkatleri yatırımcıları korkutan kötüleşen iç sorunlardan uzaklaştırmak için yapılan son bir girişim gibi görünüyor.” ifadeleri yer aldı.
Medya kuruluşu, “Türkiye ekonomisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın manevralarından kim koruyabilir?” sorusunu yöneltirken, “Bu, ekonomik ve jeopolitik çalkantıları atlatmak için istikrarlı bir ele ihtiyacı olan Türkiye için tehlikelidir.” yorumu yapıldı.
Bloomberg, “Müttefikleri ve rakipleri ile ülkedeki yatırımcılar, ileride daha büyük darbelere hazırlıklı olmalı” uyarısında bulundu.
18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı.
Açıklamada, “Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor. Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri yer almıştı.
Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “büyükelçilerin uyarıldığı” belirtilmişti.
21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, “Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz” demişti.
Bugün ise (28 Ekim) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuya ilişkin çarpıcı iddialarda bulunarak, “Bu büyükelçilerin sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık” ifadelerini kullandı.
ÇEVİRİ: AHVAL