Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) oluşturduğu G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, yeni yılda gazetecilerin ücretlerine yapılacak zamlara ilişkin açıklamada bulundu. Platform, TÜİK’in açıkladığı yüzde 36,08’lik oranın altındaki herhangi bir ücret artışının kabul edilemeyeceğini kaydetti.
Platformun açıklamasında, “Gazete, dergi, televizyon, basın ve yayın sektöründe faaliyet gösteren tüm medya emekçileri her zaman olduğu gibi ekonominin çalkalandığı bu günlerde de görevinin başında, zor şartlarda çalışmaya devam etmekte. Ekonomik gelişmeleri kamuoyuna aktaran; memur, emekli ve çalışanlara yapılan zamları gündemde tutan basın emekçileri ne yazık ki ciddi bir yoksullaşmayla karşı karşıya” denildi.
Mesleklerinde 10, 15 ya da 20’nci yılını dolduran gazetecilerin bile çok düşük maaşlarla görevlerini sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, “Dolgun maaşlı, banka hesapları kabarık, makamlarında ve makam arabalarında hayatlarını sürdüren küçük bir azınlık dışında basın iş kolunda çalışan meslektaşlarımız adeta ucuz iş gücü haline gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.
‘ÜCRET SEFALETİ, RESMİ RAKAMLAR BİLE ESAS ALINSA KATMERLENMİŞTİR’
“Basın emekçilerinin ücret sefaleti, resmi rakamlar bile esas alınsa katmerlenmiştir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Basın emekçilerinin örgütleri olarak; gazete, dergi, radyo ve televizyon sahiplerine ve onların temsilcisi olan yöneticilere sesleniyoruz: Basın emekçilerinin maaşları, insanca yaşam koşulları esas alınarak düzenlenmelidir. Gazetecilerin enflasyon karşısında ezdirilmemesi için EN AZ Yüzde 40 zam yapılmalıdır. Yüzde 36.08 altında yapılacak her zam, basın çalışanlarının haklarının gasp edilmesidir. Bu çerçevede basın emekçilerini örgütlenmeye, haklarını aramaya davet ediyoruz.”