Küresel çapta 2016’da gerçekleşen intiharlarda o ülkelerin ortalama yaşam süreleri göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamaya göre, 34,6 milyon yıl ömür kaybı yaşandı.
Kadın ve erkek intihar oranları arasında ciddi farklılıkların olduğunun belirtildiği tıp dergisi British Medical Journal’in (BMJ) haberine göre, 2016 yılında 817 bin kişi hayatına son verdi.
Kendine zarar vermekten kaynaklanan ölümlerin rapor edilmesi ülkeler arasında farklılık gösterse de, bilinen ölüm nedenlerini izleyen Küresel Hastalık Yükü (KHY) ekibinin verilerine göre, intiharlarda küresel çapta belirgin bir düşüş söz konusu.
KHY’ye göre, dünyada son 30 yılda ciddi bir nüfus patlaması yaşandı. Buna rağmen yaş ve nüfus büyüklüğüne göre belirlenen intihar oranı, her 100 bin kişide 16.6’dan 11.2’ye düştü.Bu da intiharlarda yüzde 32.7’lik bir düşüş yaşadığı anlamına geliyor.
“İntihar önlenebilir bir ölüm nedeni. Bu çalışmalar intiharı önleme çabalarımıza devam etmemiz gerektiğini gösteriyor” diyen Kanada Halk Sağlığı Ajansı araştırma uzmanı Heather Orpana, “Daha fazla çaba sarf ederek intihar ölümlerinde daha fazla azalma sağlayabiliriz.” diye konuştu.
Bill ve Melinda Gates Vakfı’nca finanse edilen düşünce kuruluşu Sağlık ve Metrik Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen Küresel Hastalık Yükü, raporlarını dünya genelinden topladığı sebep, konum, yaş ve cinsiyet verilerine göre sınıflandırıyor.
Makaleyi yazan ekip, aşağı yönlü eğilimi genel anlamda memnuniyetle karşıladığını belirtse de dünyanın bazı bölgelerinde intiharın diğer ölüm nedenleri ile karşılaştırıldığında hala en yüksek sırada olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Küresel çapta 2016’da gerçekleşen intiharlarda o ülkelerin ortalama yaşam süreleri göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamaya göre, 34,6 milyon yıl ömür kaybı yaşandı.
Erkekler kadınlara göre daha çok canına kıyıyor
Çalışmaya göre dünyanın her yerinde ve her yaş grubunda, kendi canına kıyma oranı erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla. Ancak KHY ekibi 15 -19 yaş grubunu analiz etmedi. Bu durumla ilgili açıklama da yapılmadı.
Ölüm oranlarının erkekler için daha yüksek olduğun belirten Heather Orpana, ancak yaşa ve ülkeye bağlı olarak erkekler ve kadınlar arasında ciddi farklılıkların olduğunu dile getirdi.
Küresel çapta intihar oranı erkekler için her yüz bin kişide ortalama 15,6 iken kadınlar için bu rakam 7,0.
Bu arada Küresel Hastalık Yükü raporu, tüm ölüm nedenlerini içeren genel ölüm oranlarının 1990’dan bu yana yüzde 30’dan fazla düştüğünü de ortaya koydu. Buna hayat standartlarının yükselmesi ve sağlık hizmetlerine erişimin genişletilmesi gibi nedenlerin katkı sağladığı ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü, intiharı kritik bir halk sağlığı sorunu olarak sıralıyor ve her yıl en az 800 bin kişinin kendi canına kıydığını öngörüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, örgütün 2020’ye kadar intiharları yüzde 10 daha düşürmeyi hedeflediği ve bu alanda yoğun çalışma yürütüldüğü belirtildi.