Gazeteci Uğur Dündar geçen yıl iflas eden özel hava yolu şirketi Atlasjet’in patronu Ali Murat Ersoy hakkında çarpıcı bir iddiayı ortaya attı.
“Bana ulaşan belgelere göre; Ali Murat Ersoy’un sahibi bulunduğu havayolu şirketi Atlasjet, kendisine hizmet veren bir şirketten milyonlarca liralık mal ve hizmet satın alıyor. Bu alışveriş karşılığında alacaklı şirkete dört adet çek veriyor. Çeklerin ödeme günü geldiğinde bankalarda karşılığının olmadığı görülüyor. Alacaklı şirket de çeklere ‘karşılıksız’ kaşesi vurdurarak konuyu yargıya taşıyor. Çeklerin karşılıksız çıktığı tarih: 12.02.2020.” diyen Dündar, Atlasjet yetkilisinin ise Ali Murat Ersoy olduğuna dikkati çekti.
“ALİ MURAT ERSOY DÖRT AYRI CEZA DAVASINDA MAHKÛM OLDU”
Dündar, Ali Murat Ersoy hakkında açılan dört ayrı ceza davasından da mahkûm olduğunu belirtti.
Dündar şu bilgileri aktardı: “Mahkemedeki savunmasında ‘Şirketinin devam eden bir iflas davası bulunduğunu, ama iflasın sebebini bilmediğini’ söylüyor. İşte gariplik de burada başlıyor. Çünkü şirket sahibi Ali Murat Ersoy’un sebebini bilmediğini iddia ettiği iflas davasını, Atlasjet’in kendi kendisine açtığı anlaşılıyor!.. Üstelik mahkemenin tensip tutanağına göre iflas davası, yukarıda bahsettiğim dört adet çekin bankadan ödenmediği tarihle aynı gün, yani 12.02.2020 tarihinde açılıyor!”
“PARALARIN ÖDENMEMESİ HÂLİNDE HAPSE GİRECEK”
İddiaya göre; dosyadaki bir diğer tuhaflık ise, sanık olarak yargılanan Ali Murat Ersoy’un ikametinin İstanbul’un bir ilçesinde görünüyor olması. Oysa Ali Murat Ersoy belirtilen ilçede değil, gerçekte Boğaz kenarındaki bir villada oturuyor. Ama mahkemeye sıradan bir adres bilgisi veriyor.
Mahkeme, Atlasjet yetkilisi Ali Murat Ersoy’u karşılıksız çıkan çeklerin bedeli kadar adli para cezası ödemeye mahkûm ediyor. Ayrıca kararda, hüküm kesinleştiğinde ve bu paraların ödenmemesi hâlinde cezanın para cezası olmaktan çıkacağı ve doğrudan hapis cezasına çevrileceği belirtiliyor.”
ATLASJET, 21 ARALIK 2019’DA UÇUŞLARINI DURDURMUŞTU
26 Kasım 2019’da uçuşlarını askıya alan Atlasglobal (Atlasjet), 21 Aralık 2019 tarihinde Antalya, Londra, Bağdat, Tel-Aviv, Tahran ve Amsterdam seferleriyle yeniden uçuşlara başlamıştı. Şirket, uçuşlarını durdurma kararı aldı. Atlasglobal karar sonrası son uçuşunu bugün İstanbul-Bağdat seferi ile gerçekleştirdi. Şirket yetkilileri bütün çalışanlarını Florya’daki Genel Müdürlük binasına davet etiği öğrenildi.
14 Mart 2001 tarihinde Vural Öger’in şirketi Öger Holding tarafından Atlasjet ismiyle kurulan şirket, bu tarihten 2006 yılında satışına kadar geçen sürede tarifeli uçuşlar, charter uçuşlar ve kargo taşımacılığı misyonuyla faaliyetlerine devam etti. Kültür ve Turizm Bakanı olan Mehmet Nuri Ersoy ve ikiz kardeşi Ali Murat Ersoy’un şirketi ETS Tur, Öger’den 2004 yılında almış olduğu hisselerle Atlasjet’te yüzde 50 ortak haline geldi.
ATLASJET’E AİT YOLCU UÇAĞI 2007’DE ISPARTA’DA DÜŞTÜ
Vural Öger, 2006 yılında THY ile haksız rekabet olduğu gerekçesiyle şirket hisselerini satma kararı aldı. Böylelikle Atlasjet’in yeni ortaklık yapısı yüzde 45 Mehmet Ersoy, yüzde 45 Murat Ersoy ve yüzde 10 da o dönem Atlajset’in genel müdürü olan Tuncay Doğaner’in şeklinde oldu.
Buna karşılık en büyük talihsizlik, şirketi satın aldıktan sadece 1 yıl sonra yani 2007’de düşen Atlasjet’e ait Isparta uçağı oldu. Bu kazada 7’si mürettebat 57 kişi hayatını kaybetti.
Talihsiz kazadan sonra şirketin hissedarları arasında da anlaşmazlıklar baş göstermeye başladı. Bir hissedar değişikliği de 2012 yılında oldu. Mehmet ve Murat Ersoy kardeşler Atlasjet ve ETS Tur’da yollarını ayırma kararı alınca Atlasjet’in tüm hisseleri Ali Murat Ersoy’a geçti.
ETS Tur Mehmet Ersoy’da kalırken, Atlasjet ise Murat Ersoy’da kaldı. 3 yıl sonra Murat Ersoy Atlasjet, biraz da hâlâ hatırlanan Isparta kazasının da etkisiyle kurumsal kimliğini değiştirme kararı alarak şirketin ismini AtlasGlobal olarak değiştirdi.