Vaka sayıları hızla artınca, İzmir de kırmızı renkle ifade edilen çok yüksek riskli 58 il arasında yer aldı. Cumartesi günleri yeniden sokağa çıkma kısıtlamasının getirilmesi ve 1 Nisan’da başlayacak olan Ramazan ayı boyunca, risk kategorisine bakılmaksızın bütün illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak; yeme, içme işyerleri paket servisle çalışacak olması esnafın tepkisine neden oldu.
İzmir’in en işlek bölgelerinden olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde lokantacılık yapan Ercan Karataş, VOA Türkçe’ye “Cumartesi günleri bizim en çok iş yaptığımız günler. Haftanın iki, iki buçuk gününe denk geliyor. Bizim için çok kötü oldu” dedi.
Karataş, “Bizim temennimiz Ramazan sonrasında komple açılması. Bu olmazsa çok zor durumda kalırız. Şu an devletin bize verdiği katkı gerçekten tatmin etmiyor. Herkes idare etmeye çalışıyor. Ama maliyetlerimiz, kiralarımız devam ediyor. Dükkanlarımıza yatırım yaptık. Dükkan sahibi kirayı ödeyemediğinde sana ‘çık’ derse, çıkamıyorsun. Bizde pandemi öncesinde 20-25 kişi çalışıyordu. Şimdi 10 kişi çalışıyor. Bu insanlar ne yiyor, ne içiyor? Her birinin üç, dört tane çocuğu var” diye konuştu.
AKP’nin Meclis’e sunduğu tasarı yasalaşırsa, yeme, içme sektöründe ücretsiz izne çıkarılanlara Mart ve Nisan aylarında bin 500’er lira destek verilecek. Ayrıca sosyal sigorta primleri karşılanacak. Ancak Karataş bu parayla geçinmenin çok zor olduğu görüşünde.
Cumartesi günleri de sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar yürürlüğe girmesiyle İzmir’in en gözde sahil kesimi olan Kordon, yabancı turistlere kalmış durumda. Ancak sokağa çıkma yasağından muaf olan birçok insan da var. Dolayısıyla sokaklarda, yasağa rağmen göz ardı edilemeyecek bir kalabalık söz konusu.
İzmir Tabip Odası da getirilen kısıtlamaların salgını önlemek için yeterli olmayacağı düşüncesinde. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, daha önce 200’lere kadar düşen kentteki günlük vaka sayısının bini geçtiğini söyledi. Çamlı, İzmir’de görülen vakaların yüzde 70’inin İngiliz varyantı olduğunu ve Güney Afrika mutasyonunun da kentte görüldüğünü vurguladı; kentteki vakalarda mutasyonların baskın etkisine dikkat çekti. İzmir Tabip Odası Başkanı, “Bu durumda hayati önem taşıyan sektörler dışında iş hayatının kesinlikle durdurulması gerekiyor” dedi; tam kapanma ve aşılamanın hızlanmasını istedi.
Aşılamada ise İzmir özelinde uygulanan doz sayısı toplamda 1 milyon 121 bini geçti. Aşının ilk dozunun yapıldığı kişi sayısı 637 bini, ikinci dozu yapılan kişi sayısı ise 484 bini aştı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Aşılama yüzde 50’yi aşıncaya kadar kurallara sıkıca uymaya devam. Sağlıklı günler uzakta değil. Biraz daha sabır” dedi.