Uzun zamandır birçok alanda hayatı etkileyen koronavirüs pandemisi, yüz yüze eğitimi durdurmuştu. Aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte uzun zamandır okullarından uzak kalan öğrenciler ve öğretmenler, sınıftaki sıralarına ve tahtasına kavuştu. Türkiye’de yüz yüze eğitimin başlamasının ardından, sınıflardaki kalabalık öğrenci nüfusu ve öğretmen sayısı merak konusu oldu. Peki, Türkiye’de bir öğretmene kaç öğrenci düşüyor? Avrupa ülkelerinde durum ne?
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), ilkokullarda eğitimin başlamasının ardından öğretmen ve öğrencilerle alakalı çeşitli verileri yayımladı. Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerde 2019 yılında ilköğretim düzeyinde toplam 2 milyon öğretmen bulunuyor. Bu öğretmenlerin yüzde 85’ini kadınlar yüzde 15’ini ise erkek öğretmenler oluşturuyor. AB’de ilköğretim düzeyinde öğretmen başına düşen ortalama öğrenci sayısı 2018 yılında 13.6 iken, bu sayı 2019 yılında 13.5’e düştü. Türkiye ise bu alanda Avrupa ülkeleri arasında ilk 10 sırada yer alıyor.
ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISINDA TÜRKİYE 6. SIRADA
Uzun bir aranın ardından Türkiye’de yüz yüze eğitim yeniden başladı. Eurostat’ın verilerine göre, 2019 yılında Türkiye’de ilköğretim seviyesinde eğitim veren bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 17.5 olarak açıklandı. Bu alanda 34 Avrupa ülkesi arasında 6. sırada yer alan Türkiye, AB ortalamasının da çok üstünde konumlandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2018 yılında yayımladığı verilere göre, ilkokul eğitimi baz alındığında Türkiye’de bir ilkokul öğretmenine ortalama 17.2 öğrenci düşüyordu. Yine OECD’nin verilerine göre, 2019 yılında Türkiye’de en az 15 yıllık tecrübesi olan bir ilköğretim öğretmeni yıllık brüt olarak 31 bin 359 Dolar maaş aldı. Türkiye, bu alanda son sıralarda yer almıştı.
ZİRVEDE BOSNA HERSEK, SON SIRADA YUNANİSTAN VAR
Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, 2019 yılında ilkokul düzeyinde eğitim veren bir ilkokul öğretmenine ortalama olarak en fazla öğrencinin düştüğü ülke Bosna Hersek oldu. Küçük Balkan ülkesinde, bir ilkokul öğretmenine ortalama 44.5 öğrenci düşüyor. Bu alanda açık ara lider olan Bosna Hersek’i İngiltere takip ediyor. Ada ülkesinde görev yapan bir ilkokul öğretmenine 19.9 öğrenci düşüyor. Avrupa’da bir ilkokul öğretmenine en fazla öğrencinin düştüğü diğer ülkeler ise şu şekilde: Romanya (19.4 öğrenci), Fransa (18.8 öğrenci), Çekya (18.7 öğrenci), Slovakya (17.4 öğrenci), Hollanda (16.4 öğrenci) ve Almanya (15.1 öğrenci).
AB üyesi ülkeler arasında ilkokul düzeyinde bir öğretmene en az öğrencinin düştüğü ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’da bir ilkokul öğretmenine ortalama 8.7 öğrenci düşüyor. Bu alanda Yunanistan’ın hemen ardından Lüksemburg geliyor. Asgari ücretin ve öğretmen maaşının AB’de en yüksek olduğu Lüksemburg’da bir ilkokul öğretmenine 9 öğrenci düşüyor.
ERDOĞAN: ‘’EN AZ STRES YAŞAYAN ÖĞRETMENLER TÜRKİYE’DE’’
Türkiye’de 2021-2022 yeni eğitim öğretim yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’deki öğretmenler tüm Avrupa ülkeleri içerisinde ‘en az stres yaşayan öğretmenler’ arasında yer almaktadır” açıklamasında bulundu. Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı araştırmaya göre, 2019 yılında Türkiye’de çalışan insanların yüzde 64’ü işini kaybetme korkusu ve stresi yaşıyor. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de çalışan her 3 kişiden 2’si işini kaybetme konusunda endişe yaşıyor.
KAYNAK: KRONOS – ZAFER ÇAĞRI