Hükümetin başında Taliban’ın kurucularından Molla Muhammed Hasan Akhund olacak. Yardımcılığını ise örgütün kurucularından Molla Abdulgani Baradar ve Maulvi Adul Selam Hanefi üstlenecek.
Akhund, 1990’lardaki Taliban iktidarı sırasında Kandahar Valisi’ydi.
Baradar ise 2020’de dönemin ABD Başkanı Trump ile telefonda konuşarak, bir ABD başkanıyla konuştuğu bilinen ilk Taliban üyesi olmuştu.
2020’de ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesi ise bir Taliban yöneticisinin bir ABD başkanıyla bilinen doğrudan ilk temasıydı.
FBI tarafından aranan Hakkani örgütünün lideri Siraceddin Hakkani de İçişleri Bakanı oldu.
Yıllardır Afganistan’da büyük saldırılar düzenleyen ve Taliban içinde bir yapılanma olan Hakkani örgütü, Taliban’ın aksine ABD tarafından “terör örgütleri” listesine alınmıştı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, bugün düzenlediği basın toplantısında “Halkımızın haftalardır yeni hükümeti beklediğini biliyorduk” dedi ve bu hükümetin geçici olacağını vurguladı.
Savunma Bakanlığı’na Molla Muhammed Yakup, Dışişleri Bakanlığı’na da Emir Han Muttaki getirildi.
Maliye Bakanı Molla Hidayet Bedri, Adalet Bakanı ise Abdül Hakim İshakzai olarak açıklandı.
Molla Yakup, Taliban’ın kurucularından ve uzun yıllar liderliğini yapmış Molla Ömer’in oğlu.
Yakup Taliban’ın siyasi kanadının liderliğini yapmış, ABD ile geçen yıl imzalanan çekilme anlaşmasının müzakerelerinde yer almıştı.
Taliban’ın üst düzey yöneticilerinden, Kültür Komisyonu Başkanı Ahmedullah Vasik, neden hiç kadın bakan olmadığı sorusuna “Bu henüz nihai Kabine değil” yanıtını verdi.
Kabinede bir Kadın Bakanlığı bulunmuyor.
Taliban’ın lideri konumundaki Haybatullah Akhundzade ise Kabine’de bir rol üstlenmemiş gözüküyor.
Akhundzade hükümetin açıklanmasının ardından yaptığı bir yazılı açıklama ile, yeni iktidarın İslami kurallara ve şeriata uyması gerektiğini söyledi.
İngilizce yayınlanan mesajda yöneticilerin ülke çıkarlarını korumasını, “barış, refah ve gelişmenin” güvence altına alınmasını istedi.
Bu, Akhundzade’nin Taliban iktidarındaki ilk mesajı oldu.
Akhundzade hükümetin görevleri arasında fen bilimleri ve din eğitimi için “şeriata uygun olarak” sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlanmasını da saydı.
Taliban iktidarında kadın haklarının kısıtlanacağı ve kadınların eğitime erişiminin azalacağından edişe ediliyor.
Bugün çekilen bir fotoğrafta, bazı üniversitelerin kadın ve erkek öğrenciler arasına perde çektiği görülüyordu.
Taliban: Protesto zamanı değil
Basın toplantısında, bugün Kabil’de bir araya gelen ve kadın haklarının kısıtlanmasına karşı çıkan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açılması hakkında bir soruya yanıt veren Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, gösteriler için Adalet Bakanlığı ve polis yetkililerinden izin alınması gerektiğini, hükümet göreve başlamadan önce bu tür izinlerin verilmeyeceğini söyledi ve ekledi:
“Ülkenin bugünlerde krizden çıktığını kabul etmemiz lazım. Zaman protesto zamanı değil.
“Bunun arkasında dışardan ülkeyi istikrarsızlaştırmak isteyenlerin olduğunu biliyoruz. Kabil’e kaos getirmek istiyorlar. İnsanlara endişe veriyorlar.”
ABD’li Senatör Graham: Afganistan’ın yeni hükümeti haydutlar ve kasaplardan oluşuyor
ABD Senatosu’ndaki en kıdemli Cumhuriyetçi siyasetçilerden Lindsey Graham, Taliban’ın ilan ettiği hükümetin “haydutlar ve kasaplardan” oluştuğunu söyledi.
Graham bu durumun “Biden yönetiminin çekilme kararının ne kadar yanlış olduğunu gösterdiğini” söyledi ve yönetimin Taliban hükümetini tanımasına karşı çıkmak için her şeyi yapacağını açıkladı:
“Onlar bir terör örgütü. Onlara meşruiyet sağlayacak ülkeler de Afgan halkının terörün pençesine düşmesine ve terörün dünyaya yayılmasına yol açacaktır.”
Graham dün BBC’ye verdiği mülakatta ABD’nin Afganistan’a geri dönmeye ihtiyaç duyacağına inandığını söylemişti.